
Харчування в Трускавці. Правильне харчування важливий елемент профілактики захворювань, тим більше в установах санаторно-курортного лікування. Тож не дивно, що дієтичне харчування в Трускавці організовано на найвищому рівні.
Організація лікувального харчування важливий елемент боротьби з хворобами, що дозволяє знизити гостроту больових відчуттів, мінімізувати ризики повернення недуги, підвищити загальний ефект від санаторного відпочинку для людського організму.
Для хвороб шлунково-кишкового тракту правильне харчування виступає основою всього лікування, і дозволяє домагатися необхідного терапевтичного ефекту, значно більшого, ніж при використанні інших методик. Першочергову роль тут відіграє не тільки раціон страв і способів їх приготування, але і дотримання режиму. Харчування в Трускавці повністю відповідає даним нормам, і гарантує необхідний лікувальний ефект.
В основі системи харчування, прийнятої в Трускавці, лежить застосування попереднього замовлення, коли пацієнт попередньо вибирає зі списку дозволених йому по дієті страв варіанти, які б йому хотілося бачити на столі. Залежно від дієти передбачається щоденне харчування в кількості чотирьох або п’яти разів, а в окремих дієтах передбачено навіть шестиразове «дробове» харчування хворих. Крім того, перед сном додатково видається кефір, позитивно впливає на роботу кишечника.
У ряді санаторіїв курорту, наприклад, «Алмаз», «Янтар», «Кристал» існують спеціалізовані дієтичні їдальні. Крім того, в більшості випадків передбачається наявність так званих євросніданок. Готовий запропонувати Трускавець харчування і ресторанного типу.
Лікувальне харчування в санаторіях побудовано за принципом М.І. Певзнера. Вона передбачає наявність декількох столів (за номерами), причому в рамках лікування пацієнт може переходити між ними на основі змін його стану здоров’я. Дотримання встановленої фахівцями дієти виступає в якості одного з пріоритетів досягнення підсумкового ефекту санаторного лікування.
В процесі лікувального харчування створюються умови, що дозволяють послідовно вивести пацієнта на харчування із загального столу. Позитивний вплив на процес лікування надають і розвантажувальні дні. У більшості випадків їх призначають не частіше ніж один раз на тиждень, припускаючи вживання одного продукту або групи продуктів, наприклад, яблук, молочної продукції і так далі.
Яблучні дні застосовують до пацієнтів, що страждають хвороб печінки, гіпертонією, що мають проблеми з кишечником. Весь раціон харчування в такий день складає близько 1,5 кг яблук, причому для людей, що мають проблеми з кишечником, їх споживання здійснюється в протертому вигляді, що гарантує гарну засвоюваність продукту.
Цукрові дієти передбачають вживання протягом дня виключно солодкого чаю (1,5 літра чай і 100-150г цукру за рекомендацією лікаря). Подібні розвантажувальні дні використовують при проблемах з печінкою, нирками чи кишечником.
Під час молочних днів передбачається видача 800мл молока, а при сирно-фруктових розвантажувальних днях передбачається за день з’їсти кілограм яблук і 150 грам сиру. Таким чином, вибираючи лікувальне харчування, Трускавець готовий запропонувати масу доступних варіантів, що відповідають потребам кожного пацієнта.
Після закінчення лікування доцільно деякий час притримувати обмежень в харчуванні і вдома. Рекомендації завжди видає лікуючий лікар.